Korsbåndskader

Korsbåndskader

Korsbåndene (fremre og bakre) er lokalisert midt inne i kneet og har som oppgave å stabilisere kneet. Fremre korsbånd skal hindre leggbenet å skli fremover i forhold til lårbenet mens bakre skal forhindre at leggbenet sklir bakover i forhold til lårbenet.  Mest vanlig er skade på det fremre (90%). Kan være komplett eller inkomplett altså enten helt revet av eller delvis revet av.

 

Årsak:

Fremre korsbåndskader forekommer mest i idretter som håndball, volleyball, basketball, og alpin utøvere. Dette er idretter hvor sko/støvler med godt feste til underlaget benyttes og beinet roteres på låst fot.

 

Bakre korsbåndskader oppstår ved direkte slag eller støt mot øvre del av leggbenet. Svært store krefter skal til for å rive av bakre korsbånd så høyt sannsynlig at andre strukturer er skadet i tillegg.

Symptomer; Ofte høres et knepp hvor smerter oppstår umiddelbart. Hevelse forekommer raskt.

 

Behandling:

Akutt fase er det svært viktig med ispose, hvile, kompresjon, og hev kneet. Deretter bør det raskt undersøkes av autorisert helsepersonell hvilket korsbånd som er skadet og om det bør undersøkes nærmere av kirurg/ortoped for operasjon.

Ved delvis avrivning er det opptrening/rehabilitering som gjelder med spesifikke øvelser.

 

Din behandler hos Klinikk 10A vil hjelpe deg med individuell oppfølging herunder behandlingstiltak som er nødvendig for å komme raskt og bedre tilbake. Klinikk 10A har kiropraktorer som kan sykemelde og henvise både til bildediagnostikk,fysioterapi med refusjonsordning, og spesialist ved behov.